Co musisz wiedzieć o komorach wędzarniczych?

Co musisz wiedzieć o komorach wędzarniczych?

Wędzona szynka czy góralski ser to produkty, którym ciężko się oprzeć. Właśnie dlatego mają swoich miłośników niemal na całym świecie. Produkty te charakteryzują się wyjątkowym smakiem i zapachem – a wszystko to za sprawą komór wędzarniczych. Co to za urządzenia i jak działają? Gdzie znajdują swoje zastosowanie? Odpowiadamy.

Do czego służy komora wędzarnicza?

Komora wędzarnicza to specjalne urządzenie, które cechuje się dużą funkcjonalnością. Służy nie tylko do wędzenia mięsa, wędlin, serów czy ryb, lecz także do ich pieczenia lub parzenia. Znajduje swoje zastosowanie także przy suszeniu lub schładzaniu żywności. W sklepach dostępne są komory wędzarnicze w różnych wariantach – zarówno tradycyjne, opierające swoją pracę na jednej z najstarszych metod wędzenia, jak i nowoczesne rozwiązania, wyposażone w nowoczesne systemy obróbki żywności.

Jak działa komora wędzarnicza?

Komory wędzarnicze to współczesny odpowiednik tradycyjnych, wszystkim znanych wędzarni. Jako nowoczesne urządzenia, wyposażone są w sporą liczbę rozmaitych czujników i sterowników, dzięki czemu bez trudu można kontrolować proces wędzenia. W ten sposób możliwe jest uzyskanie za każdym razem tych samych efektów – tak przygotowane produkty, pochodzące z różnych serii, nie różnią się między sobą smakiem, aromatem ani trwałością. Komory to urządzenia niemal bezobsługowe. Dzięki temu, że zostały zaprojektowane w taki sposób, by zapewnić równomierne rozprowadzenie dymu, który powstaje w generatorze dymowym, każdy produkt uwędzi się w dokładnie taki sam sposób. To sprawia, że cały proces odbywa się sam – bez ingerencji człowieka. Nie ma zatem potrzeby doglądania i samodzielnego przekładania produktów. Dodatkowym atutem jest fakt, że komora wędzarnicza pracuje wydajniej i oszczędniej niż zwykła murowana wędzarnia, a to za sprawą jej szczelnej konstrukcji, która zapobiega przedostawaniu się dymu na zewnątrz.

Komory wędzarnicze – gdzie znajdują swoje zastosowanie?

Nowoczesne komory wędzarnicze to urządzenia o różnych gabarytach. Ich wielkość zależy od ilości wózków, znajdujących się w ich wnętrzu. Bez trudu znajdziesz komory wędzarnicze jednowózkowe, które nie zajmują wiele miejsca. Z tego względu swoje zastosowanie znajdą w niewielkich sklepikach czy lokalach gastronomicznych. Sprzęty, które są w stanie pomieścić nawet kilka wózków, są nieodłącznym wyposażeniem dużych restauracji, hipermarketów czy zakładów przetwórstwa mięsnego, zajmujących się produkcją na szeroką skalę.