W czym bezpiecznie przechowywać żywność?
Opakowania do żywności są dla nas czymś oczywistym. Dzisiejsze postępy technologiczne pozwoliły na większą elastyczność w stosowaniu opakowań, szczególnie w celu zaprezentowania przyciągającego wzrok środka przyciągającego konsumentów do różnych produktów spożywczych. Jednak podstawowym celem właściwego pakowania żywności była i nadal jest ochrona żywności przed zanieczyszczeniem i utrzymanie świeżości, zapewniając, że żywność trafiająca do konsumenta jest zdrowa i bezpieczna. Sprawdź jak robić to dobrze!
Materiały do pakowania żywności
Dobrze zaprojektowane i dokładnie przetestowane opakowanie do żywności wzbudza zaufanie konsumentów, ponieważ przyczynia się do utrzymania stałej jakości i zdrowotności chronionej żywności. Przemysł opakowaniowy i spożywczy nieustannie badają i opracowują nowe opakowania do żywności, które są nietoksyczne, mocne, lekkie i opłacalne, zapewniając wygodę dla konsumenta, a co ważniejsze, dając pewność, że żywność zawarta w opakowaniu jest bezpieczna do spożycia. Wprowadzane są też nowe technologie, jak automaty do pakowania żywności. Do pakowania żywności używa się różnych materiałów. Wiele rodzajów opakowań do żywności wykorzystuje do budowy opakowania co najmniej dwa materiały. Poniżej opisano niektóre z najczęściej stosowanych materiałów do pakowania żywności.
Metale i tworzywa sztuczne
Do produkcji puszek i pojemników, lekkich folii i torebek na żywność stosuje się szeroką gamę stopów metali. Wiele tworzyw sztucznych stosuje się do produkcji sztywnych i elastycznych pojemników, torebek na żywność, torebek na żywność do wielokrotnego zamykania oraz nieporowatych folii, które dopasowują się do określonych kształtów żywności.
Szkło i papier
Szkło używane najczęściej w formie słoików i butelek oraz zwykle w połączeniu z metalem do budowy zakręcanych pokrywek. W technologi szklanych opakowań używany jest piec do laminowania szkła. Papier używany do lekkich kartonów, pojemników i toreb. Jest również stosowany w połączeniu z innymi materiałami, takimi jak folie metalowe i tworzywa sztuczne. Na przykład jest często używany jako kolorowe zewnętrzne pokrycie gumy do żucia i cukierków owiniętych folią.
Konserwowanie komercyjne
Czasowe przechowywanie żywności to chłodnie i zainstalowany odpowiedni agregat do chłodni oraz mroźnie. Na dłuższą metę wymagane jest konserwowanie. Konserwowanie to jedna z najstarszych form pakowania żywności i wciąż jedna z najlepszych. Konserwowanie pozwala żywności trwać przez lata. Żywność w puszkach, która przekroczyła datę ważności wskazaną na puszce, jest często bezpieczna do spożycia, jeśli puszka jest w dobrym stanie. Starsza żywność w puszkach może pogorszyć smak, konsystencję i kolor, ale nie zdrowotność, o ile puszka nie jest poważnie wgnieciona, nieszczelna lub wybrzuszona. Konserwy w takim stanie nigdy nie powinny być używane. Żywność w puszkach jest stabilna na półce, co oznacza, że nie wymaga przechowywania w lodówce, dopóki nie zostanie otwarta.